Waarom je een antioxidant serum zou moeten gebruiken

Hoewel de voordelen van het gebruik van antioxidanten in huidverzorging al een tijdje bekend zijn, is de kans groot dat je nog steeds geen antioxidant serum in je rotatie hebt. Hoewel het verleidelijk kan zijn om de extra kosten over te slaan van het toevoegen van nog een ander product aan uw line-up, bewijzen de voordelen voor de gezondheid van de huid dat het de moeite waard is om te verkennen.

ICYDK, antioxidanten zijn de onbezongen helden van de huidverzorgingswereld. Ze beschermen je huid tegen UV-stralen, luchtvervuiling en andere factoren (waaronder slechte voeding of de effecten van bingedrinken op een avondje uit – daarover binnenkort meer) die je huid kunnen verwoesten. Wat hebben deze stressoren allemaal gemeen? Vrije radicalen. “Wanneer uw huid wordt blootgesteld aan straling van de zon, rook en dingen zoals milieuverontreinigende stoffen, kunnen zuurstofsoorten met vrije radicalen worden gegenereerd die schade aan de huid veroorzaken,” legt Kavita Mariwalla, M.D., een door de raad van bestuur gecertificeerde dermatoloog en oprichter van Mariwalla Dermatology uit. “Die schade manifesteert zich als rimpelen, een sallow uiterlijk, en kan zelfs leiden tot hyperpigmentatie.” (Gerelateerd: Hoe uw huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen)

Vrije radicalen zijn moleculen die een elektron missen. Omdat elektronen graag in paren zitten, stuurt dit hen op zoek naar een manier om weer heel te zijn, interactie met andere moleculen en mogelijk chemische reacties in de grote keten in het lichaam, volgens onderzoek. Een evenwicht tussen vrije radicalen en antioxidanten is cruciaal voor een goede lichaamsfunctie, en als vrije radicalen het vermogen van het lichaam om ze te reguleren overweldigen, kan dit leiden tot oxidatieve stress. Vanaf hier kunnen vrije radicalen lipiden, eiwitten en DNA veranderen en zelfs infecties of ziekten veroorzaken. Naast veranderingen in de voeding, zoals het consumeren van voedsel en drank die van nature antioxidanten bevatten (d.w.z. vis, groenten, bessen en rode wijn), kan actuele toepassing van antioxidanten helpen bij het omgaan met deze oxidatieve stress, zegt Dr. Mariwalla.

Dat gezegd hebbende, beschermen antioxidanten niet alleen de huid en het lichaam tegen oxidatieve stress, maar ze zijn ook ontstekingsremmend. Dit betekent dat ze pijn, zwelling, roodheid verminderen en een meer stralende en jeugdige teint bevorderen door rimpels te verminderen, de huid te mollen, acnelittekens te minimaliseren en zonschade te herstellen. “Wanneer je een antioxidant topisch aanbrengt, kan het het verouderingsproces vertragen en de huid helderder en frisser laten lijken,” zegt Dr. Mariwalla. “Het gebruik van antioxidanten in je huidverzorgingsroutine verlicht hyperpigmentatie, corrigeert tekenen van veroudering, verheldert de huidtint en kalmeert irritatie.” (Gerelateerd: Heeft je haar ook antioxidanten nodig?)

Met zoveel producten op de markt kan het een uitdaging zijn om één antioxidantformule aan te scherpen. Dr. Mariwalla stelt voor om te kiezen voor producten die de krachtigste antioxidanten bevatten, zoals vitamine C, vitamine E, vitamine B3 en ferulzuur. Om uw zoekopdracht een stuk gemakkelijker te maken, bekijk deze gids voor de beste antioxidant serums, volgens Dr. Mariwalla en enthousiaste klantrecensies.